Overigen
Wel of niet inschrijven bij een vereniging ?
Wanneer u er serieus over na denkt om te gaan fokken met angorakonijnen raden wij u absoluut aan om zich in te schrijven bij de vereniging voor angorakonijnen.Hier kunt u namelijk veel informatie krijgen over het angorakonijn en het fokken met dit dier. Daarnaast kan deze vereniging ook bemiddelen tussen fokkers om elkaar rammen of voedsters uit te lenen zodat u niet na een paar jaar al moet stoppen omdat u anders bijvoorbeeld een vader op dochter moet zetten.
Rasstandaard van het angorakonijn
Angora
Een angorakonijn lijkt met zijn volledige vacht een reus. Waneer u hem knipt zie je een konijn die middelmatig groot is. De bouw is kort en breed met goede brede kop. De oren staan licht V-vormig en zijn ongeveer 12 cm lang. De oortoppen mogen niet gebogen zijn. De oorpluimen hangen wel naar beneden. Het volwassen gewicht moet tussen de 3.250 en 4.250 kg liggen.
De vacht moet goed vol behaard zijn, hoe voller hoe beter. De lichaamsvacht bestaat uit ongeveer 3% granharen, bijharen en de wolharen moeten er meer zijn. Kop en oorbeharing moeten aanwezig zijn, maar het oog moet vrij zicht hebben.
Angoradwerg
Een angoradwerg moet met alle haren een stevige indruk geven. De bouw is kort met brede schouders en achterhand. Het kopje is stevig ontwikkeld. De ogen mogen niet uitpuilend zijn zoals bij een Pool of kleur-dwerg. Oortjes van 6 tot 8 cm moeten stevig genoeg zijn om de oorpluimen te kunnen dragen.
Gewicht tussen 1.25 kg tot 1.75 kg.
De kleuren zwart, geel en wit roodoog zijn erkend in Nederland.
Karakter:
De angora heeft een levendig karakter. Speels en is niet snel moe te krijgen. Het karakter komt goed tot uiting als het dier de ruimte krijgt. In een klein hokje voelt dit ras zich niet gelukkig.
Aan constant optillen heeft een angoradwerg een hekel.Tijdens de borstel- en knipbeurt gedraagt dit ras zich rustig. Knuffelen en aandacht vinden ze fijn.
Angorakonijnen in het nieuws
De laatste tijd is het angorakonijn veel in het nieuws geweest. In landen zoals China worden de arme dieren namelijk zonder verdoving geplukt. Van het mooie angorawol worden bijvoorbeeld kleren gemaakt. Helaas bezorgen deze praktijken de dieren veel stress en pijn terwijl het geheel onnodig is. De dieren kunnen namelijk ook worden geschoren. Zo kunnen wij genieten van de zachte angorawollen kleding en lijden de dieren een minder pijnlijk en stressvol bestaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb